SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1974 >>

DEVAM: 48- KADIN KENDİ GÜNÜNÜ (KUMASl OLAN) ARKADAŞINA HİBE EDER, BABI

 

حَدَّثَنَا حفص بن عمرو. حَدَّثَنَا عمر بن علي، عن هشام بن عروة، عن أبيه، عن عائشة؛  - أنها قالت: نزلت هذه الآية: والصلح خير، وفي رجل كانت تحته امرأة قد طالت صحبتها. وولدت منه أولادا. فأراد أن يستبدل بها. فراضته على أن تقيم عنده ولا يقسم لها.

 

Aişe (r.anha)'dan; Şöyle demiştir: Bir adam'ın uzun süre hayat arkadaşlığı ettiği bir karısı vardı. Bu kadından çocukları da olmuş idi. Adam bu kadmı boşayıp başka bir kadınla evlenmek istedi. Kadıncağız, kendisine gün ayırmaksızın (nikah altında) durmaya (ve başka bir kadınla evlenmeye) kocasmı razi etti. Bu adam hakkında ''....ve sulh hayırlıdır....'' [Nisa 128] ayeti indi.

 

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan 1973 nolu hadis, bir kadının kendi gününü kumasına hibe edebileceğine ve hibe işinin kocasının rızası ile geçerli olduğuna delalet eder. Ayrıca günü olmayan kadının süslenip kocasının yanma yaklaşmasının caiz olmadığı, kocanın böyle davranmak isteyen karısını uyarmasının ve buna karşı çıkmasının gerekliliği ve karı ile kocanın arasını bulmanın fazileti de bu hadisten anlaşılır.

 

Aişe (r.anha)'nın son hadisinin benzerini Müsliın de rivayet etmiştir. Buhari, Tirmzi ve Ebu Davud'un rivayetlerine göre hadisdeki ayet-i celile, müellifin rivayetinde anılan olaya benzer başka bir olay hakkında inmiştir.

 

Bir rivayete göre İbni Ebi's-Saib adlı bir zatın yaşlı bir karısı vardı, bu kadından çocukları da bulunuyordu. Adam bu karıyı boşayıp başka bir kadınla evlenmeyi arzulayınca, kadın, kendisine gün ayırma hakkından vazgeçmek üzere çocuklarının başından uzaklaştırılmamasını ve boşanmamasını kocasından istemiş. Kocası da bu durumun uygun olup olmadığını öğrenmek üzere Peygamber (s.a.v.)'e baş vurmuş ve bunun üzerine anılan ayet inmiştir.

 

Müellifin rivayetinde bulunan; ..... cümlesi Nisa suresinin 12S'inci ayetinin bir parçasıdır. Ayetin başından bu cümleye kadar olan kısmın meali şöyledir: «Ve eğer bir kadın (yaşlılık veya hastalık nedeni ile kocasının nefret etmesinden veya (her hangi bir nedenlel yüz çevirmesinden korkarsa (kadının kendi gecesi, nafakası ve giyeceği gibi haklarından ferağat etmesile ve kocasının bunu kabul etmesile) kendi aralarında sulh olmalarında onlara bir günah yoktur ve (bazı haklardan vazgeçmekle) sulh olmak (ayrılıp boşanmaktan) hayırlıdır.»

 

Bir kısmının kısa mealini yukarıya aldığım ayetin tamamı hakkında geniş bilgi için tefsir kitabıarına müracaat edilebilir.

 

 

BU HADİS’İN TİRMİZİ RİVAYETİ İÇİN TIKLA